Freitag, 16. Oktober 2009

Über die verpatzten Möglichkeiten (Az elszalasztott lehetőségekről)

Ezt az írást Dear Sister küldte ma Szerkesztőségünkbe. Kemény, igazi kálvinos írás. Méltó a Kálvin-évhez és a reformáció hónapjához. Talán ezek a posztok elvezetnek egy újabb reformációhoz. Sőt, akár egy forradalomhoz. Méltóbban nem is ünnepelhetnénk a reformációt.

Az új törvény, amely kiemel 7-8 kutató egyetemet, a többieket pedig kiteszi a piac kénye-kedvének, hamarosan megadja majd a kegyelemdöfést a Károlinak. Persze most sem áll jó helyen: a fiatalok a három „leglinkebb” suli között emlegetik, a Wesley és a Gábor Dénes mellett. Pedig volt lehetősége a felemelkedésnek, a szolíd alapozásnak: akik megakadályozták, Tenke Sándor mellett, Szabó András dékán és fűzfapoetessza felesége, P. Ludvig Éva.

A züllés 1998-ban kezdődött: kitűnő, református tanárok tömeges elbocsátásával. Szabó Andrásnak, ugyanis, szemben feleségével, van minőségérzéke. Sajnos. Észreveszi a minőséget, és dühbe gurul tőle, annyira, hogy gyilkolni támad kedve. De persze, mivel gyáva kutya, lesből támad. 1998 nyarán csinált egy kis kontraszelekciót: a nyári szabadság alatt eltüntette a legtehestégesebb oktatókat, és a megüresedett helyekre tehetségtelen, elvtelen figurákat vett fel. ALAPELV: én vagyok a legkülönb. Hogyan lehet erről egy ilyen született nímandnak meggyőznie a környezetét? Hát csakis így.

Aztán következett néhány nehezen értelmezhető lépés: Kun Béla unokájának alkalmazása feleségestül. Mindez persze a protestáns hagyományok ápolása jegyében: megvalósult a protestáns kremlinológia a már említett fő-protestánsok vezetésével.

A magyar nyelvészeti tanszék irányítását a kitűnő finnugrista Honti László látja el: magyar nyelvészeti munkássága nincsen. De amúgy is ritkán fordul elő a tanszéken, mivel Udinében keresi euróban a lóvét. Az akadémikusi pótlékja mellé. Kiegészíteni a dupla professzori fizetését, amit itt magának kialkudott. Ritka hajú felesége férje távollétében unatkozik, ezért barátnőit is felvették a tanszékre. Igazi csivitelő barátnői kör: Fóris Ágota, Dér Csilla. Az, hogy Fórisnak nincs magyar szakos diplomája, kit zavar? Szabó Andrást, a dékánt, biztosan nem.

Egyébként a rendőrség a mai napon átadta az ügyészségnek, amit a BKV 61 céggel kötött tanácsadói szerződésével kapcsolatban kivizsgált. A 61. cég a Károli alapítványa. Lehet, hogy kedvenc dékánunkat legközelebb egy büntetőper vádlottjaként látjuk? (Ez egy újabb szerep lenne, hiszen hamis tanú már volt). Megérdemelné.

A magyar reformátusság pedig őket nem érdemelte meg. Azt, hogy széthordják, hazarabolják, széthazudják a kálvinista örökséget.

KÁLVIN ÉVBEN VAGYUNK. MIT TENNE VELÜK KÁLVIN? ELÉGETNÉ, S EZT A LEGKEVÉSBÉ METAFORIKUSAN.