Dienstag, 26. Oktober 2010

Das Ende des Dans Macabre (A haláltánc vége)

Friss hír 2010. Karácsony

Itt keress bennünket:

http://jhnnsclvn.wordpress.com

(Újabb cenzúra! A jhnnsclvn.wordpress.com blogot letiltották a magyarországi keresőgépekből, ezért csak közvetlenül érhető el a fenti linken.)


Posted by jhnnsclvn on október 27, 2010

A két doktori iskolát tönkretevő és két kar akkreditációját veszélybe sodró, minden idők legsikertelenebb rektorpótlékának, Balla Péternek a rektori napjai meg vannak számlálva. Hiába reménykedett, hogy még sokáig maradhat, mert a rektori pályázat még legalább a tanév végéig nem lesz kiírva, reményei nem váltak valóra. Úgy tűnik, a Fenntartó már arra sem vette a fáradságot, hogy informálja őt közeli menesztéséről, hiszen Balla erről a református.hu portálon adott interjújában maga sem tudott. Bölcskei helyette Sepsi Enikővel és Kovács Barnabással egyeztetett mb. rektor menesztéséről, aki igazi rektor sohasem lesz.

Balla Péter leszerepelt. A Fenntartó leírta, akárcsak cimboráját, Szabó Andrást. Egyikük sem vált be. Túl nagy volt nekik a díszes talár…

A Szenátus szeptember 29-i ülésén foglalkozott a rektori pályázat kiírásának előkészítésével. Ehhez át kellett dolgozni az SzMR 31.§ (1) és a 45.§ (6) valamint a 46.§ (1) bekezdését, ami az ülésen megtörtént. Az átdolgozás lényegét az áthúzott részek tartalmazzák. A határozat már közel 1 hónapja hatályba lépett.

„114/2010 (IX. 29.) sz. szenátusi határozat:

A Szenátus elfogadja a Károli Gáspár Református Egyetem Szervezeti és Működési Rend 31.§ (1) bekezdése, valamint a Foglalkoztatási Követelményrendszer (SZMSZ II. sz. melléklete) 45.§ (6) bekezdése és 46.§ (1) bekezdése alábbiak szerinti módosítását:

Szervezeti és Működési Rend

31. §

(1) Az Egyetem vezetője és törvényes képviselője a rektor. E jogkörében eljár mindazokban az ügyekben, amelyeket jogszabály vagy a szervezeti és működési szabályzat nem utal más személy vagy testület hatáskörébe. A rektor egyetemi tanár lehet. A rektort az Egyetem egyetemi tanárai közül, a Szenátus választása alapján – egyetértése esetén – a Fenntartó terjeszti elő az oktatási miniszter útján a köztársasági elnök általi megbízásra. A rektor megbízatása legfeljebb négy évre szól, amely Szenátus döntése alapján korlátlan számban megismételhető. A rektor nem lehet egyidejűleg dékán.

Foglalkoztatási Követelményrendszer (SZMSZ II. sz. melléklete)

45. §

(6) A rektor kivételével Magasabb vezetői, illetve vezetői megbízásra szóló pályázatot az Egyetemmel munkajogi jogviszonyban nem álló személyek is benyújthatnak.

46. §

(1) A rektor egyetemi tanár lehet. A rektort az Egyetem egyetemi tanárai közül a Szenátus választása alapján – egyetértése esetén – a Fenntartó elnöksége terjeszti elő az oktatási miniszter útján a köztársasági elnök általi megbízásra. A megbízás legfeljebb négy évre szól, amely a Szenátus döntése alapján korlátlanul megismételhető.

A határozat 2010. október 1-jével lép hatályba.”

http://www.kre.hu/portal/index.php/a-hivatal/szenatusi-hatarozatok

Az új szabályzat szerint külsősök is pályázhatnak rektori posztra. Eddig csak az Egyetem egyetemi tanárai közül lehetett rektort választani. Az átdolgozással az egyetem vezetése és a Zsinat beismeri, hogy az egyetemen nincs a pozíció betöltésére alkalmas egyetemi tanár.

Már nincs… És ez Balla Péter érdeme, aki jogon kívüli és jogellenes eszközökkel már mindenkit eltávolított vagy ellehetetlenített, aki a vetélytársa lehett volna. Bizonyára úgy gondolkodott, hogy ha a nála rátermettebb kollégákat kiiktatja a versenyből, akkor egyedüli jelöltként győzhet. Az ellenfél nélküli jelölések és győzelmek a diktatúrák repertoárjába tartoznak, így a Károli Gáspár Református Egyetemébe is, ahol a diktatúra legalább 2 éve tombol. Az SzMR-t Balla Péter eszetlen vérengzése miatt kellett átdolgozni: most már sokkal több kiváló protestáns oktató van az egyetem falain kívül, mint belül, köztük egyetemi tanárok is.

(Kulcsár-Szabó-Hansági Ágnes és csapata lázasan keresi a nekik megfelelő utódot, akit ugyanúgy dróton rángathatnak majd, mint Balla Pétert. Ágnes asszony favoritja a szóbeszéd szerint a kiváló HTK-s dékánhelyettes, Pethő Sándor, aki kb. 20 éven át volt ”külföldön vendégprofesszor” és számos idegen nyelvű tanulmány és könyv szerzője, amit legújabb szakmai önéletrajzában példamutató szerénységgel elrejtett, láthatatlanná tett. DE – megesküdött rá – ezek léteznek!)

Posted in HungarianCalvinistUniversity | Tagged: Péter Balla = disaster, The end of Péter Balla | Szerkeszt | Leave a Comment »

Peter Balla in Heidelberg (Balla Péter az Áfonyahegyen)

Friss hír 2010. Karácsony

Itt keress bennünket:

http://jhnnsclvn.wordpress.com

(Újabb cenzúra! A jhnnsclvn.wordpress.com blogot letiltották a magyarországi keresőgépekből, ezért csak közvetlenül érhető el a fenti linken.)



Blueberry mountain (Balla Péter az Áfonyahegyen)

Posted by jhnnsclvn on október 26, 2010

Szerző: Pszichiáter

Áfonyahegy nemcsak Szabóné Petrőczi-Ludwig Évát ihlette meg, hanem Balla Pétert is, de ő más műfajban keresi az önkifejezést. Neki nem kenyere a szó. Az Igét lelkész létére rosszul forgatja, ezért ő inkább fényképez.

Balla Péter nem fotogén, de szívesen pózol a kamera előtt. Ebből arra következtetünk, hogy félreismeri magát, és híjával van minden önkritikának. Egyetlen képen sem felszabadult, egyetlen képen sem természetes. Úgy néz ki, mint ükapáink a fényképezés feltalálásának idején. Mereven és görcsösen bámul a gépbe. Még a mosolya is torz. Tulajdonképpen szakmai szempontból nagyon jók ezek a felvételek. Mármint az én szakmám szempontjából. Bennük van Balla Péter egész jelleme, személyisége, személyiségének története, amely alig mutat változást, fejlődést. Balla Péter güzü kis stréber volt gyerekkorában és buzgómócsing hivatalnok lett felnőttkorára. Meg is maradt volna annak, ha a Gondviselés – Bölcskei Gusztáv végzetes tévedésének formájában – nem veti őt a rektorhelyettesi székbe. A szürke hivatalnokból véreslábú hóhér lett, egy praszthaynau.

Balla pszichéje voltaképpen unalmas, és a kamera által megörökített személyiséglenyomatról korábban már eleget írtunk. Sokkal érdekesebb az a szenvedéstörténet, amit felesége fotói közvetítenek.

Az első, ami feltűnik Hegedűs Gyöngyi portréja láttán, hogy ez a kedves, jóságos, szimpatikus, szép arc szomorú. Még a mosolya is fájdalmas, olyan, mint akinek sok visszanyelt könny fojtogatja a torkát. Megható, ahogy gyerekeit öleli, szinte kapaszkodik beléjük: kislányába és a ballagó Balla-fiúba. Mind a négy gyermek arca szomorú. Talán csak a második (fiú)gyermek mosolyában van egy kis kópéság. Jólétben él ez a család – de boldogságban is …?

A legmegrázóbb kép Hegedűs Gyöngyiről az, amelyik Heidelberg környékén – vagyis Petrőczi szavával: az Áfonyahegyen, idei nyaralásuk alkalmából – a schwetzingeni kastélymúzeumban készült. Gyöngyi egy szárnyas kőkútnak támaszkodva, egyedül, kék sállal a vállán, a harmadik fiúgyermek, messze a háttérben, nem jelent most kapaszkodót. Gyöngyi megpróbál „boldog családanya”-arcot ölteni. De ez nem sikerül. Az, amit látunk ezen az arcon: „reine Disziplin”. Azaz, nagy önuralommal viselt, visszafogott fájdalom:

http://www.peterballa.eoldal.hu/fotoalbum/in-heidelberg/hd10/206

Igen, pontosan ilyennek képzeljük annak a nőnek a fegyelmezett, magára erőltetett mosolyát, akinek esténként ezzel a véreslábú halálfejjel kell ágyba bújnia – stílszerűen, háromemeletnyi kolumbárium fölött.