Montag, 15. März 2010

Anzeigen (Feljelentések)

A 168 órában „Balla Péter” aláírással megjelent olvasói levél hitelességéről megoszlanak a vélemények. Van, aki nem fogadja el a levelet hitelesnek, mert ilyent bárki össze tud montírozni, és ha ez cáfolat akar lenni a hirdetésre, akkor egy hónappal elkésett. Aki hitelesnek fogadja el a levelet, az úgy véli, hogy egyrészt a két dékánhelyettes asszony kommunikációs problémája, másrészt a tudományos dékánhelyettes asszony kettős névhasználata zavarhatta össze Balla Péter rektort a Magyar Nemzetben feladott hirdetést illetően. Annyit sikerült megtudnunk, hogy a Nemzetben megjelent hirdetésnek hitelesnek kell lennie, mert a Károli BTK számlájáról utalták át a pénzt az újságnak. Míg azonban a dékánhelyettes asszony a megrendelést Kulcsár-Szabó néven adta le, és ezt a nevet adta meg „contact person”-ként a szövegben is, a számlát Hansági néven egyenlítette ki, és írta alá. A Hansági névhez azonban nem tartozik valós jogi személy, így egy korábbi posztunk címe (Wanted! Körözés!) majdhogynem próféciának bizonyult: Balla Péter rektor nyomozást indított az ismeretlen feladó ellen, a rendőrség pedig ennek nyomán az ismeretlen, semmilyen nyilvántartásban nem létező Hansági Ágnes dékánhelyettes ellen. Balla rektor joggal neheztel azért, hogy Kulcsár-Szabó dékánhelyettes a háta mögött egyezkedett az Egyházzal pénzügyekben, és ő maga is csak a hirdetésből értesült az egyházi PhD-ösztöndíjról. Az meg már kezd direkt kínossá válni számára, hogy dékánhelyettes asszony rendszeresen hamis néven ír alá megrendeléseket és számlákat, egy olyan intézmény nevében, amelynek – mint azt a 168 órás levélben olvashattuk – Balla Péter az egyetlen „törvényes képviselője”. Vagyis rektor úr megtette azt, amit már régen kellett volna: feljelentette dékánhelyettes asszonyt – mint azt a 168 órás levélben szintén olvashatjuk – a „képviseleti jogosultságával kapcsolatos megtévesztésért”, ami ráadásul kettős: ad 1, csak a rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettesnek, azaz Balla Péternek lett volna kizárólagos joga az egyetem nevében eljárni, ad 2, Kulcsár-Szabó Ágnesnek egyáltalán semmi joga sem volt Hansgi Ágnesként eljárni és számlákat aláírni. Mindebből született egy feljelentés: Balla Péter ismeretlen hirdetésfeladó ellen tett feljelentést, akiről majd a nyomozó hatóságok fogják kideríteni, hogy Kulcsár-Szabó vagy Hansági Ágnes, továbbá hogy milyen legitimáció alapján járt el.

Van azonban egy másik feljelentés, amelynek már nem alanya, hanem tárgya Balla Péter, rektorként funkcionáló rektorhelyettes. Ezt a Ravasz László Baráti Kör küldte meg nekünk azzal a kéréssel, hogy tájékoztassuk erről is olvasóinkat. Úgy gondoltuk, az a legegyszerűbb, ha ennek szövegét egy az egyben feltesszük erre a blogra.

Itt olvasható:

———- Forwarded message ———-
From:
Date: 2010/3/14
Subject: Bejelentés Dr. Balla Péter, a KRE rektora ellen a közalkalmazotti törvény többszörös megsértése miatt
To:
Cc:

- Idézett szöveg elrejtése -

Prof. Dr. Szabó Gábor elnök

Magyar Rektori Konferencia

1068 Budapest

Benczúr u. 43. IV/3

Budapest, 2010. március 11.

Tárgy: Bejelentés Dr. Balla Péter, a KRE rektora ellen a közalkalmazotti törvény többszörös megsértése miatt

Az 1992. évi XXXIII. törvény 41. § (2) bekezdése értelmében a „magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult közalkalmazott munkakörével, vezető megbízásával összeférhetetlen [...], ha közeli hozzátartozójával [...] irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne”.

A Károli Gáspár Református Egyetem rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettese, Balla Péter ezt a törvényt többszörösen megsérti.

A KRE Bölcsészettudomány Karán dolgozik Szabó András dékán felesége, Petrőczi Éva, három szervezeti egységben: az Anglisztika Intézetben, az Irodalom és Kultúratudományi Intézetben valamint a Régi Magyar Irodalom tanszéken. Szabó András, amellett hogy dékán, utóbbi kettőnek még külön is a vezetője, így a feleség alárendelése a férjnek háromszoros. Petrőczi Éva alkalmazása a Magyar Irodalmi Intézetben azért is törvénysértő, mert nincs magyar szakos diplomája. Ezen felül Szabó András dékán írásban úgy nyilatkozott, hogy e-mailcímeiket, „amint az egy jó házasságban természetes”, közösen használják, így esetleges, ki mikor melyik hivatalos levelet válaszolja meg (http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/03/04/a-really-good-marriage-egy-igazan-jo-hazassag/).

A Károli BTK-án több egyéb összeférhetetlenség is van, így pl. Honti László akadémikus vezetője a Magyar Nyelvtudományi Tanszéknek, amelynek alkalmazottja felesége, Hontiné Vargha Márta. Tóthné Bíró Mária BTK dékánhelyettes lánya, Tóth Anna Judit ugyanazn a karon a Szabadbölcsészeti Tanszék alkalmazottja.

A KRE kétszemélyes Puritanizmuskutató Intézetét Szabó Andrásné Petrőczi Ludwig Éva vezeti, férje, Szabó András dékán, az ő beosztottja. A másik egyetemi Intézetnek, a Kremlinológiának, Kun Miklós a vezetője, beosztottja pedig felesége, Gereben Ágnes.

Ez hét olyan eset, amelyben egy családtag „gyakorolja a közvetlen munkahelyi vezetőt [...] megillető jogokat” a másik családtag felett. A hétszeres jogsértés különösen súlyos, mert mindez az ország legkisebb bölcsészkarán történik, amely alig 100 oktatót foglalkoztat. Valamennyi ellenőrizhető a www.kre.hu oldalon, az adott oktatási egységnél.

Balla Péter abban a tekintetben is több ízben megsérti a törvényt, hogy az alkalmazott oktatónak sok esetben nincs az adott tárgyból diplomája.

Balla Péter mb. Rektornak kétségtelenül tudomása van ezekről a törvénybe ütköző összeférhetetlenségekről és egyéb szabálytalanságokról, azonban semmit nem tesz ezek felszámolására. Ezért tisztelettel kérjük a Magyar Rektori Konferenciát, hogy kezdeményezzen fegyelmi vizsgálatot Balla Péter ellen a törvénysértések miatt, továbbá, hogy szíveskedjenek eltiltani őt a törvénysértő gyakorlattól.

Kapják még: postai úton a köztársasági elnök, az oktatási miniszter, a MRK és a MAB elnöke, e-mailben a rektori konferencia összes tagja.

Ravasz László Baráti Kör

http://ravaszlaszlobaratikor.wordpress.com

Megjegyzés: a postára adás a címzetteknek már 2010. március 11-én, azaz 4 nappal ezelőtt megtörtént. (A RLBK információja – a szerk.)