Dienstag, 20. April 2010

Akkreditation 6. Verschiebung (Akkreditáció 6. Balla és Koncz halasztási taktikája)

Szerző: Bloggerjogász

Az akkreditációs nagygyűlés a BTK-n ünnepélyes keretek között pénteken lezajlott. Meghívták rá a tanszékvezetőket, és a Duplaszabó Diktatúrához lojális oktatókat, kihagyva az értesítésből a nem teljesen megbízhatóakat, nehogy kínos közjáték zavarja meg az összeborulást a bizottsággal. Persze, az előre felkészített hallgatói képviselőkről sem feledkeztek meg. A formális kérdéseket a Látogató Bizottság vezetője tette föl, Pál József inkább csak bólogatással asszisztált. A Bölcsészkar szószólói Szabó András dékán és a szárnysegéd Hermann voltak, a női vezetés igyekezett csöndben maradni. Ezen a beszélgetésen már nem múlt semmi. Inkább porhintés volt a szemekbe, nyilvános (félre)tájékoztatás, elterelés az igazi alkuról, ami a színfalak mögött zajlott. Az alku lényege a haladék.

Az akkreditációs feltételek 2007 óta ismertek. A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. tv. egyes rendelkezésének végrehajtásáról szóló 79/2006. Korm. rend. 5. sz. mellékletének a karalapításra vonatkozó előírásai szerint 5 alapvető követelmény van egyetemi kari akkreditációra:

1. A kar mind az alapképzés, mind az egységes alap- és mesterképzés, a mesterképzés, a doktori képzés, valamint a felsőfokú szakképzés szintjén szervez oktatást.

2. A kar rendelkezik az oktatott szakokhoz, azok számához, a tudományági sajátosságokhoz igazodó oktatói-kutatói testülettel, továbbá megfelelő infrastruktúrával és adminisztrációval.

3. A kar magába integrálja a különböző képzési szinteken folyó szakokat és az egyetem más képzéseinek alapozó, szakmai törzsismeretköreinek a kar jellegéhez illeszkedő szervezeti egységeit. Ez alapján az egyetemen biztosított a képzések közös vagy hasonló szakterületei oktatásának szervezése.

4. A különböző szintű képzésben összesen felvett hallgatók létszáma az utóbbi 3 tanév átlagában meghaladja a MAB által minimumként elvárt 200 főt.

5. A kar állományában lévő, teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók létszáma min. 40 fő. (A minimálisan elvárt létszám: 40 fő).

A sikeres akkreditációhoz mind az 5 feltételnek együttesen meg kell lennie.

A Károli BTK nem akkreditálható, mert az első kettőnek nem felel meg. A Károli ÁJK nem akkreditáható, mert az 1-nek, a 2-nak és az 5-nek sem felel meg. Akkreditált doktori iskola egyik karon sincs a kettő közül, és ez már eleve kizárja a szabályszerű akkreditációt. A 2-nak sem felel meg a BTK, hiszen több szakon alapdiploma nélküli oktatók látják el a szakos tárgyakat. Az ÁJK sem, mert csak 19 főállású oktatója van, és az adminisztratív személyzet is hiányos. E miatt az ÁJK az 5. pontnak sem felel meg.

Balla Péter és Koncz Judit rektorhelyettesek ezért még a látogatás előtt levélben fordultak Bazsa Györgyhöz, a MAB elnökéhez, újabb haladékot kérve a feltételek teljesítésére. A „haladék“ persze üres metafora, senki sem gondol valódi teljesítésre. A kérvény, köznyelvre lefordítva, annyit jelent, hogy a MAB hunyjon szemet a hiányok fölött. Balla és Koncz siránkoznak, hogy a feltételek túl szigorúak, egy ilyen kis egyetem, mint a Károli esetében irreálisak, ezért a MAB a feltételek teljesítése nélkül adja meg a Károlinak a működési engedélyt.

A MAB egyszer már fölöttébb kegyes volt a Károlival. Amikor a BTK IDI-ben felfedezték a bukott és meg nem írt disszertációk megvédetését, akkor a Károlit nem diszkvalifikálták, hanem 9 hónap haladékot kapott: 2010 június 30-ig kellene teljesíteniük azokat a feltételeket, amelyeket a többi egyetemnek ¾ évvel korábban.

Az első feltételt, a 7 törzstag felmutatását azonban már most, 2 hét múlva, 2010 április 30-ig kellene produkálni. Ez láthatóan nem fog menni, mert több hónap alatt semmit sem csináltak, és ezután sem fognak semmit se csinálni. (Azonkívül, hogy ellopják a kiszorított tagoktól a témákat és doktoranduszokat, ebből azonban még nem lesz védés, az álvédésekre pedig már ráfizettek.) Mire föl akarnak még halasztást? Semmire, természetesen. A „halasztás” szó nem halasztást jelent, hanem a feltételek elengedését. Csakis a Károlinak. Vajon miért csak a Károli BTK IDI kapott ilyen kedvezményt, ráadásul leleplezett csalások után? Felettébb gyanús, hogy csak egy a Kulcsár-Szabó Ernő elnökletével működő KÁB hatáskörébe tartozó doktori akkreditációs ügyben adtak halasztást, ugyanannak az egyetemnek a másik kara részére nem, és a Pannon Egyetemnek sem. Mivel indokolható ez az eltérés? Miért helyezkedhet Kulcsár-Szabó Ernő a törvények fölé? És miért emelheti a törvények fölé azt az intézményt, amelyben egyik családtagja nemcsak dolgozik, hanem vezető beosztásban van?

Még nevetségesebb Balla és Koncz „halasztási” kérelme az ÁJK tekintetében. Bazsa Györgynek küldött levelükben azt írták, hogy az ÁJK főállású oktatóinak száma tényleg nem felel meg a mnimális 40 főnek, még a minimum 50%-át sem éri el, de ezt ők teljesíteni kívánják, és vállalják, hogy évente 2 főállásút felvesznek az akkreditációs követelmények teljesítésére. (Azt nem ígérték, hogy nem rugdalják ki őket ötösével, mint eddig. Ilyen irtás mellett a 2 várhatóan nem lesz elég a fejlesztéshez.)

Számoljunk egy kicsit: 21 oktató hiányzik a 40-hez. Ha évente 2-vel számolunk, amennyit ígértek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 év alatt kívánják teljesíteni azt a jogszabályt, amelyet már több mint 3 éve teljesíteni kellett volna. Vagyis adjatok több mint 10 éves halasztást, 10 év múlva már senki sem fog emlékezni arra, amit ígértünk. Ha a MAB 10 évre felfüggesztené a vonatkozó kormányrendelet hatályát, az durva jogsértés volna. Ezt már 2007-ben, azaz 3 éve teljesíteni kellett volna. Balla és Koncz azt képzelik, hogy a MAB-nak joga van 13 évre egy jogszabály alól felmentést adni. A MAB jogalkalmazó szerv, köteles a jogszabályok szerint dönteni. Nincs jogköre a jogszabályok alól felmentést adni, ahogyan ezt Balla és Koncz gondolják. Balla és Koncz azonban nem jogszabályban gondolkodnak, hanem üzletben: ha az ÁJK évi tiszta nyereségét, a 247 milliót beszorozzuk 10-zel, azaz 10 évvel, akkor ez két és fél milliárd forint tiszta haszon. (Ennyit akar Balla a Hegedűs-család Jobbikos kampányára szakítani?)

A „halasztás” mind a BTK doktori iskola, mind a Jogi Kar esetében cinikus és üres metafora: annyit jelent, eszünk ágában sincs teljesíteni, de azért is akkreditáljatok bennünket, tegyetek velünk kivételt. Hogy miért? Mert mögöttünk áll egy nagy történelmi egyház, a Jobbik és azon kívül még Kulcsár-Szabó Ernő. Nekünk az akkreditáció alanyi jogon jár.

Teljesen törvénytelen volt a BTK IDI-nek adott haladék. Azonnal be kellett volna zárni, mint a Pannon Egyetem Nyelvtudományi Doktori Iskoláját. És teljesen törvénytelen lesz minden további haladék.

Balla és Koncz halasztási törekvései minden alapot nélkülöznek, jogszerűen nem teljesíthetők.