Samstag, 6. März 2010

Wer führt Briefwechsel im Namen des Dekans? (Ki emailezik Szabó András dékán nevében?)

Szabó András dékán a kari honlapon hamis e-mailekre hívja fel az egyetemi polgárok figyelmét: http://www.kre.hu/kre_btk/index.php?page=hirek&id=29. Bíró Mária körleveleket küldözget ellentétes tartalommal, összevissza nyilatkozva arról, melyik származik tőle, melyik nem. Aztán dékáni körlevelet kapunk, amely szerint a püspöki levelet nem püspök úr írta, mert a püspökök nem használnak gmailes címet. Aztán mejelenik egy poszt, benne Szabó püspök gmailes címével. Végre Szabó András Katka- és Réka-üggyel kacsolatos válaszából kiderül, ki írhatja – legalábbis Szabó András nevében – a hamis e-maileket.

Az alábbi poszt hozzászólásként érkezett Báránykától, de a Szabó-levél olyan aspektusára hívja fel a figyelmet, ami elvezet az utóbbi időben mindenkit foglalkoztató rejtélyek megoldásához: ki lehet a hamis emailek titokzatos szerzője? Ki az, aki minden információhoz közvetlenül hozzájut, és azt haladéktalanul tovább is adja?

Bárányka hozzászólása:

Mindnyájan tudjuk Szabó Andrásról, hogy „tömény sunyiság és alattom”, ahogy egyszer valaki frappánsan összefoglalta a jellemét valahol ezen a blogon. Most új oldaláról ismerjük meg, ami tulajdonképpen nem meglepő. Mert ha senkivel se korrekt, miért lenne pont tulajdon feleségével az? Ország-világ előtt bevallja, hogy olyan természetesen bontja fel és olvassa el a felesége leveleit, mint a sajátjáéit. Sőt, ezzel dicsekszik is, a levéltitok megsértését a házastárssal szemben nemcsak magától értetődőnek, hanem a jó házasság kritériumának tartja. Most nem nyitnék vitát arról, mi a valóban jó házasságban élők véleménye egymás leveleinek felbontásáról és elolvasásáról, sőt, megválaszolásáról, mint ebben az esetben, csupán egyetlen mondatot szeretnék ebből az episztolikus remekműből kiemelni, ami eddig mindenki figyelmét elkerülte, pedig ez az igazi poén:

“Annyira közös ez a levelező, hogy most akár a hetpetty@hungarnet.hu címről is válaszolhatnék, vagy a petroczi.eva@kre.hu-ról is, s ugyanez fordítva is igaz” (a posztoló kiemelése).

Az a mondat, ami ez előtt a mondat előtt áll, és amit a szerkesztők kiemeltek (“mivel közös a levelezőrendszerünk (amint az egy jó házasságban természetes), én olvastam el Katka levelét, s én reagáltam rá, feleségemnek ehhez semmi köze”), teljesen félrevitte a hangsúlyt, mert a házasságon belüli levéltitok megsértésére koncentrált. A cím is ebbe az irányba viszi el a vitát. Pedig amit itt dékán úr beismer, az egyáltalán nem vicces, sokkal súlyosabb konzekvenciákkal jár. Nevezetesen, hogy a levéltitok megsértése kölcsönös, vagyis hogy “fordítva is igaz”, a feleség is olvassa a dékánnak írt leveleket (esetleg meg is válaszolja, mint ahogy dékán úr tette ebben az esetben?). Tudjuk ugyanis, hogy dékán úr sem a kre-s címét használja hivatalos levelezésre, ezért ha Petrőczi Éva ül le véletlenül a computer elé, akkor “amint az egy jó házasságban természetes”, ő olvassa el a Szabó Andrásnak szóló leveleket. És esetleg nemcsak a privátakat, hiszen a hivatalos levelezés is a privát címről folyik. De ha egyszer majd dékán úr betartja a csak mások számára kötelezővé tett kre-s cím használatát, esetleg majd azokat a leveleket is elolvassa a feleség, mert mért tételeznénk föl több diszkréciót Petrőczi Éváról, mint amennyi Szabó Andrásban van, különösen, ha ő is úgy fogja fel “a jó házasságot”, mint a férje, hogy a “közös levelezőrendszer” a legerősebb házastársi kötelék, nem pedig a közös ágy és asztal?

Ezek után fel kell tennünk azt a kérdést nyíltan is, ami eddig csak látensen fogalmazódott meg sok kollégában: ki irányítja a Károli bölcsészkarát? A férj vagy a feleség? Hiszen az ügyintézés nagy része nem személyesen, hanem írásban, az elektronikus levelezőrendszeren keresztül zajlik, amit a feleség – legjobb esetben (bár már ez a “legjobb” lehetőség is elég szörnyű) csak egy irányban – használ, persze, ugyanolyan természetességgel, mint férjeura az övét. Vagyis a legjobb esetben minden dékánnak szánt információhoz közvetlenül hozzájut. A rosszabb esetben intézkedik is helyette. Honnan tudjuk, kivel levelezünk valójában: Szabó András dékánnal, vagy Petrőczi Éva dékánfeleséggel?

Az, ami az Anglisztika Intézetben történt, bármilyen bicskanyitogató, a kisebbik rossz.

Képzeljék el a nagyobbikat: egy olyan napot, amikor Petrőczi Éva ül először a közös, osztatlan családi felhasználójú házicomputer elé…

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen