Mittwoch, 13. Oktober 2010

Finito

Szodoma után Gomorra is bedőlt!

A Duplaszabó-banda a Maedchen für alles Eisemann külső segítségével elérte, hogy a MAB az Irodalomtudományi Doktori Iskolát végleg bezárja. A 2010 október 1-én hozott döntés 2015 december 31-ig érvényes. Addig nem indíthat a Károli új irodalomtudományi doktori iskolát. Pedig a MAB nagyon előzékeny volt a károlis csalókkal szemben. Alaptalanul vádolta meg Szabó András a hangfelvételen, jól hallhatóan, a MAB elnökét azzal, hogy a kifejezetten neki tett ígéretét, amit csak ő hallhatott, megszegte. A MAB a 7 törzstagjelöltből 6-ot elfogadott, annak ellenére, hogy 4-en, köztük Szabó András, nem teljesítették a törzstagság elemi feltételét: nincs védett doktoranduszuk (ld. 5. lábjegyzet). Csak a tudományos babérokra pályázó puritán költőnő verte le még ennél a szelíd, jóakaratú, igen toleráns MAB-nál is a biztosítékot. Hát mindent azért ők sem…

Gratulálunk Szabó Andrásnak, Kulcsár-Szabó Ágnesnek, Kovács Árpádnak és Hermann Zoltánnak a Bölcsészettudományi Kar első és egyetlen Doktori Iskolájának a lepusztításához, amit nem ők építettek fel, hanem Hima Gabriella, Szigeti Lajos Sándor és Fabiny Tibor. Az ÁJK egyetlen Doktori Iskolája után most a BTK egyetlen Doktori Iskolája is bedőlt. Elsősorban persze Balla Péternek, a magyar felsőoktatás története legalkalmatlanabb rektor(pótlék)ának gratulálunk, akinek oroszlánrésze van mindkét kudarcban. Mikor küldi már el végre a Fenntartó a selyemzsinórt ennek a pszichopata vérengzőnek, aki gazdasági érdekeit ilyen súlyosan megsérti? Ha mb. rektorféle nem a kirúgásokat tekintené a fő feladatának, hanem az értékek megőrzését, akkor talán előrébb tartana az intézmény.


ÖSSZEGZÉS

A MAB 2010/8/XIII/1/2/376 számú határozata
a
Károli Gáspár Református Egyetem
161
azonosítószámú

irodalom- és kultúra tudományok

besorolással kért doktori iskolájáról:

A MAB a doktori iskola akkreditációját 2010. október 1-i hatállyal
megvonja,
mert

* csak 6 „megfelelt” minősítésű törzstagja van1
* az egyetemi tanárok minimális létszámának: megfelel2
* honlapja: megfelel3
* képzési terve: megfelel3
* működési szabályzata: megfelel3
* minőségbiztosítási terve: megfelel3
* a doktori iskola vezetője az előírt feltételeknek: megfelel4
* a törzstagok kutatási területe, közleményei, ill. a DI képzési terve s a témakiírások, továbbá a megadott tudományágak közötti koherencia: nem felel meg5
* mesterképzésre épülés kritériumának: megfelel6
* a tartalmas és informatív önértékelés kritériumának: nem felel meg
* a felvett hallgatókkal kapcsolatos elvárásoknak: megfelel7

Budapest, 2010. október 1.

#376

Lábjegyzetek:

1 A minimális megfelelt minősítésű törzstagszám 7, ezen belül tudomány/művészeti áganként 3.

A törzstagi követelményeknek 2010-ben megfeleltek:

Bertha Zoltán (irodalom- és kultúra tudományok)

Fabiny Tibor (irodalom- és kultúra tudományok)

Hansági Ágnes (irodalom- és kultúra tudományok)

Jákfalvi Magdolna (irodalom- és kultúra tudományok)

Kovács Árpád (irodalom- és kultúra tudományok)

Szabó András (irodalom- és kultúra tudományok)

2 A megfelelt minősítésű egyetemi tanár törzstagok minimális száma 4, ezen belül tudomány/művészeti áganként 2. A doktori iskola megfelelt minősítésű egyetemi tanár törzstagjainak száma: 4

3 Az önértékelés és az analízis nem eléggé informatív, nem néz szembe mindazokkal a problémákkal, amelyek az elmúlt években és jelenleg is feszítik a DI-t. A C-SWOT-elemzés pedig általánosságokat tartalmaz, amelyek nagy része más DI-kre is állhat (pl. a bolognai rendszer következményei a doktori képzésben). A DI saját helyzetének részletes elemzése, különösen a kockázatok kérdésében nem valódi szembenézés a problémákkal, illetve a lehetőségek vonatkozásában nem méri fel a megvalósítás reális esélyeit.

4 Kovács Árpád egyetemi tanár, korábbi munkahelyein részt vett doktori képzésben, jelenleg is közreműködik az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában, ennek eredményeként 8 doktorandusza szerzett eddig fokozatot. Kutatási területei a DI integráns részét képezik, tudományszervezői tevékenysége, oktatói tapasztalata alkalmassá teszik a DI vezetésére.

5 A törzstagjelöltek kutatási területe, közleményei és a DI képzési terve közötti tágan értelmezett összhang nem vitatható, hiszen valamennyiük munkássága releváns az irodalom- és kultúratudomány területén. Ugyanakkor az egyes törzstagjelöltek az irodalomtudományi kutatás igen diffúz területeit képviselik, többnyire egymagukban: humanizmuskori irodalomtörténet, 17. századi magyar kegyességtörténet, 16. századi angol reformációtörténet és hermeneutika, 20. századi magyar színháztörténet, orosz formalista irodalomtudomány stb. Egy-egy törzstag azonban nem elegendő ahhoz, hogy a DI szinergikusan összeforrott, egységes arculatú, erős műhelyt hozzon létre e diszciplínák bármelyikének területén. A képzési terv elemzése során is jól láthatóvá válnak ezek az oktatói kapacitásra jellemző belső aránytalanságok. Az általános tárgyak és az irodalomtudományi alprogramok (irodalomtörténet, irodalomelmélet, irodalom és teológia) tantárgyainak felelőssége két oktatóra túl nagy terhet ró. Fabinyi Tibor 6, Kovács Árpád 5 tantárgyért felel, és a tantárgyak oktatásában – néhány kivételtől eltekintve – a tantárgyfelelősön kívül más nem vesz részt. Nem lehet eltekinteni attól a körülménytől, hogy az átfogó, igen fajsúlyos irodalomtudományi alprogramokhoz viszonyítva az oktatólétszám igen korlátozott. Nyomatékkal jegyezzük meg, hogy a törzstagokkal szemben támasztott követelményeket a doktori iskolát szimbolizáló törzstagjelöltek egyébként sem teljesítik. A 7 főből csak 6 fő rendelkezik a törzstagoktól elvárható színvonalú munkássággal és 4 törzstagjelöltnek még nincs végzett doktorandusza. A bizottság nem tartja indokoltnak, hogy a DI értékelése egyedi eljárással, ez utóbbi körülmény figyelembevétele nélkül történjen meg.

6 Minden, a doktori iskola által megadott tudományághoz kapcsolódó képzési ágban legyen az egyetemnek legalább egy akkreditált mesterszakja.

7 A doktori iskolának a működés első három évében évente legyen legalább 2-2 felvett doktorandusz hallgatója.

http://web.mab.hu/tir/index.php?pid=713&tid=712&pop=376&sid=wUOm9S,Re2XqMXuusQ,NPUD7C21

és

http://www.doktori.hu/index.php?menuid=538&id=70

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen