Samstag, 18. Dezember 2010

Der Bischof als Geheimagent (A püspök ügynöki múltja)

Friss hír 2010. Karácsony

Itt keress bennünket:

http://jhnnsclvn.wordpress.com

(Újabb cenzúra! A jhnnsclvn.wordpress.com blogot letiltották a magyarországi keresőgépekből, ezért csak közvetlenül érhető el a fenti linken.)


The Bishop as secret agent (A püspök ügynöki múltja)

Posted by jhnnsclvn @ december 13, 2010
http://jhnnsclvn.wordpress.com


Ma egyszerre futott be két fontos hír. Az egyik Szegedi Kollégától, aki friss információkkal szolgál Mészáros-ügyben: publikálták a Kari Tanács november 25-i jegyzőkönyvét, amelyben Mészáros a védés után 1 nappal még Mártonként szerepel. 80%-ot kapott volna (cum laude), ha ez a védés érvényes lenne. Szeged a törvény ellenére ki akarja adni neki a diplomát, ezért az országos adatbázisba István keresztnévvel töltötték fel, de Istvánra kattintva minden fájlcímben Márton szerepel. Teljes a zűrzavar, a Hansági – Kulcsár-Szabó Ágnes által non-stop gyakorolt névszélhámoskodásra épülő terv dugájába dőlni látszik. Az erre vonatkozó dokumentumokat szerettük volna ma posztként feltenni, de közbejött egy másik hír, amelynek az esemény közelsége miatt abszolút prioritása van. Ez pedig a Bölcskei Gusztáv által a Református Élet című lap ellen indított sajtóper Bölcskei Gusztáv nyilvánosságra hozott ügynöki múltja miatt, melynek tárgyalása 2010 december 17-én, azaz most pénteken lesz, a Gödöllői Városi Bíróságon.

A helyszín – Gödöllő = a Mészáros klán fellegvára – jelképesen összekapcsolja a két topicot.



Újabb sajtóper ügynökügyben
Bölcskei Gusztáv és az ügynökkérdés

Szerző: Református Élet szerkesztősége


Az elmúlt időszak ügynököket felfedő történészi és közéleti írásai következtében megindított perek végül a református egyházat sem kerülték el. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nemrégiben feljelentést tett a Református Élet című havilap ellen. A folyóirat 2010. júniusi száma Köztünk ható ügynökök címen levéltári kutatásokra alapozva egy összeállítást közölt azokról a jelenleg is vezető tisztséget betöltő református egyházi személyekről, akik 1990 előtt dokumentált kapcsolatban álltak az állambiztonsági szolgálattal. Ebben az írásban szerepelt Bölcskei Gusztáv is, mint aki „1986 és 1989 között „Bátori” fedőnév alatt a titkosszolgálat ügynöke volt”. A közlés alapjául az a hálózati nyilvántartó 6-os karton szolgált, melyen Bölcskei személyes adatai, egy fedőnév, valamint a be- és kiszervezés időpontja szerepel. A dokumentum megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.
A Zsinat lelkészi elnöke 2002-ben átvilágítását kérte. Az átvilágítást végző bizottság határozata szerint, bár valóban létezik olyan hálózati nyilvántartó karton, melyen a püspök személyes adatai szerepelnek, de az tartalmát tekintve hamis, mert a zsinati elnök sosem volt az állambiztonság ügynöke. Ezt a megállapítást a bizottság az érintett személy, Bölcskei Gusztáv, és a beszervezést egykoron megkísérlő állambiztonsági rendőrtiszt szóbeli kijelentéseire alapozta.

Az elmúlt évek során Bölcskei Gusztáv püspök nevét egyházi konferenciákon és kiadványokban már többen összefüggésbe hozták az állambiztonsági szolgálattal. A zsinati elnök mindeddig csupán egyetlen nyilatkozatban reagált az elhangzottakra.

A Református Élet szerkesztősége ellen indított per elsőfokú tárgyalása karácsony előtt, december 17-én lesz a Gödöllői Városi Bíróságon.

a Református Élet szerkesztősége
ujsag@exodus.hu

A Református Élet 2006 óta megjelenő közéleti egyházi lap, melyet református lelkészek, egyetemi oktatók és egyháztagok készítenek. A benne megjelenő írások között helyet kapnak a hivatalostól eltérő vélemények, illetve a közelmúlt történéseivel foglalkozó elemzések, forrásközlések.

A lapot az Exodus Kiadó jelenteti meg, mely több mint ötvenévi szünet után 2004-ben újból elkezdte tevékenységét. A jelenlegi munkatársak felvállalják a Kiadó eredeti eszmeiségét, és olyan, a keresztyénséghez, azon belül is a reformátussághoz kapcsolódó területeket feldolgozó művek megjelentetését tűzték ki maguk elé, melyek bár nem tartoznak a figyelem középpontjába, mégis hiánypótló voltuk miatt közérdeklődésre tarthatnak számot, s elősegíthetik az egyes területeken és témakörökben mutatkozó kisebb-nagyobb ismerethiányok és fehér foltok felszámolását.

Posted in HungarianCalvinistChurch, Szeged University | Tagged: Bölcskei and the agent topic, the press has been sued by Gusztáv Bölcskei |

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen