Samstag, 15. Januar 2011

Gesetzwidrige Handlung durch die Szegediner Universitaet (Szegedi Tudományegyetem: Szemben a törvénnyel)

Itt keress bennünket:

http://jhnnsclvn.wordpress.com

(Újabb cenzúra! A jhnnsclvn.wordpress.com blogot letiltották a magyarországi keresőgépekből, ezért csak közvetlenül érhető el a fenti linken.)


The University of Szeged: Against the law (Szegedi Tudományegyetem: Szemben a törvénnyel)

Szerző jhnnsclvn @ január 12, 2011

A Szegedi Tudományegyetem Doktori Tanácsa ezerrel száguld szembe a törvénnyel, erkölccsel, elemi emberi normákkal és a minőséggel: holnap készülnek átadni a doktori diplomát a notórius csalónak és közokirathamisítónak, Mészáros Mártonnak, aki ellenőrzőtől és bizonyítványtól kezdve nyilatkozatokig, nyelvvizsgáig, diplomáig és PhD-értekezésig már mindent összecsalt vagy összehamisított, és tavaly ugyanezzel az értekezéssel már megbukott egyszer a Károli Református Egyetemen. A törvény szerint 2 éven belül nem nyújtható be ugyanabban a témában doktori értekezés, amelyben máshol már benyújtották, de nem lett belőle fokozat. A SZTE Doktori szabályzata szerint pedig ilyen dolgozat egyáltalán nem nyújtható be – 2 éven túl sem!

Megkérdeztük a Ravasz László Baráti Kör jogászát Mészáros Márton és a Szegedi Tudományegyetem közös „üzleti titkának” (Mészáros sógornagybátyjának, Balla Péternek a kifejezése) jogi hátteréről ill. minősítéséről. Az alábbi felvilágosítást kaptuk:

Mészáros Mártonnak a PhD-eljárásra jelentkezéskor nyilatkoznia kellett arról, hogy ebben a témában korábban máshol nem nyújtott be értekezést. Ha hamisan nyilatkozott, akkor csak őt lehet felelősségre vonni csalás miatt. Az intézményt hivatali visszaélés és / vagy intellektuális közokirathamisítás kísérlete miatt csak akkor, ha tudott Mészáros Márton 2009. évi sikertelen fokozatszerzési eljárásáról a Károlin. A mulasztás ugyanis még nem bűncselekmény. A Szegedi Tudományegyetem azonban több – hivatalos és nemhivatalos – bejelentés nyomán legkésőbb 2010. 11. 24. óta tud erről, tehát szándékosan közreműködik abban, hogy valótlan tényt foglaljanak közokiratba. A Btk.-ban a közokirathamisításról szóló 274.§ c) pontjában foglalt okiratmanipuláció fajtáját nevezik intellektuális közokirat-hamisításnak:

„Ez a közokirat-hamisítás azon esete, amikor a valódi közokiratba hamis tartalom kerül, mégpedig úgy, hogy azt a közokirat kiállítására feljogosított személy veszi fel. Ez tulajdonképpen közvetett közokirat-hamisítás. Az elkövetési magatartás az értelmi közreműködés. A bűncselekmény megvalósulásához ennek a hamis adatnak valótlannak kell lennie (formai vagy tartalmi szempontból), és jog vagy kötelezettség létezésére, megváltoztatására vagy megszüntetésére kell vonatkoznia. Ha a közokirat készítője tud az adat valótlan voltáról, akkor ő a 275. §-ban foglalt tényállást valósítja meg, az adatszolgáltató pedig felbujtó vagy bűnsegéd. Ennek az elkövetési magatartásnak a kísérlete a valóságnak nem megfelelő adatok vagy tények közlése, ha azok nem kerülnek a közokiratba. Befejezetté akkor válik a bűncselekmény, ha a közokirat elkészül. A mulasztás nem tekinthető közreműködésnek az intellektuális közokirat-hamisítás vonatkozásában. Ez az elkövetési magatartás csak az ún. nem bizonyító erejű közokiratok tekintetében valósulhat meg, amelyek önmagukban is közhitelességgel igazolják a bennük foglalt tények valóságát, tehát nem lehet az intellektuális közokirat-hamisítás elkövetési tárgya a közjegyző előtt tett és általa hitelesített nyilatkozat és a lakcím-nyilvántartás sem.

Lényeges tény hamis közokiratba foglalása: Ezt a bűncselekményt csak hivatalos személy tudja elkövetni, ugyanis ő jogosult közokiratok készítésére. Ekkor alakilag valós közokirat jön létre, hiszen a kiállítóként feltüntetett személy készítette, tartalma azonban sérti a közhitelességet. Lényegesek azok a tények, amelyek a közokirat bizonyító joghatás kiváltására alkalmas jellegét adják. A hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás elkövetőjének társtettese is csak hivatalos személy lehet. Ha nem hivatalos személy közreműködik ezen bűncselekmény elkövetésében, részesként felel.

Előkészület: A törvény a közokirat-hamisítás előkészületét is büntetni rendeli. Ezt az 1996. évi LII. törvény 5.§-a iktatta be a Büntető Törvénykönyvbe. A szigorítás oka (a miniszteri indoklás szerint) az, hogy vannak személyek, akik üzletszerűen foglalkoznak ilyen közokiratok készítésével.”

Vagyis, a szóban forgó „üzletre” vonatkoztatva: Egy törvénytelenül meghozott doktori tanácsi határozat már előkészületnek számít, ami miatt bárki feljelentést tehet, és utólag is bárki megtámadhatja a bíróság előtt. Egy törvénytelenül kiadott doktori oklevél azonban befejezett közokirathamisítás, ezen kívül hivatali kötelességszegéssel elkövetett hivatali visszaélésként is minősíthető.

AZ RLBK jogásza közölte velünk, hogy ezt a tájékoztatást a SZTE EDT képviselőjének is megküldte.

Posted in HungarianCalvinistUniversity, Szeged University | Tagged: a Szegedi Tudományegyetem intellektuális közokirat-hamisítása, Mészáros Márton ellenőrzőhamisításai a kecskeméti és gödöllői református gimnáziumokban, Mészáros Márton hamis nyilatkozatai, Mészáros Márton hamisított nyelvvizsgapapírja

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen