Samstag, 15. Januar 2011

Verstoss gegen Gesetz und Regel (Törvény- és szabályszegés)

Itt keress bennünket:

http://jhnnsclvn.wordpress.com

(Újabb cenzúra! A jhnnsclvn.wordpress.com blogot letiltották a magyarországi keresőgépekből, ezért csak közvetlenül érhető el a fenti linken.)

Violation of law and by-law (Törvény- és szabályszegés)

Szerző jhnnsclvn @ január 11, 2011

Szerző: Szegedi Kolléga

Tegnap az egyik hozzászóló feltette ezt a kérdést:

„Mitől doktori intézeti igazgató Klukovits, ha a saját doktori szabályzatukat sem ismeri? Segítsünk neki:

http://www2.u-szeged.hu/dokint/dszab-2010.pdf

24. oldal alján, sorszám nélkül, Korm. 10.§ alatt különösen szigorú szabályozás olvasható, szigorúbb, mint maga a törvény: ugyanazon témájú dolgozatot nemhogy 2 éven belül, de Szegeden egyáltalán nem lehet benyújtani, a szabályzat szövegéből következően csakis új disszertáció fogadható el (teljes összhangban a 2009. október 2-i MAB-határozattal).”

Megnéztem még egyszer a doktori szabályzatunkat, és a hozzászólónak teljesen igaza van. De nem az Egyetemi Doktori Tanács titkáráé a fő felelősség, hanem az adott doktori iskola vezetőjéé, Balázs Mihályé, aki fogadta a Károli Egyetemen tavaly sikertelen doktori eljáráson részt vevő Mészáros Mártont, ugyanazzal a témával, majdnem szó szerint ugyanazzal a dolgozattal. (Lényegében ugyanazzal, csak Mészáros a látszat kedvéért kicsit bővítgetett rajta: hozzáírt – vagy hozzáírtak neki – még 10-15 oldalt, amit szétgépelt 30-ra. Ugyanúgy néz ki az oldfaltükör, mint a károlis dolgozatánál: óriási margók és sortávolság, alig van szöveg egy oldalon, viszont a végén bőségesen vannak ábrák, képek, függelékek, több tucat oldalt megtöltve.) Én inkább így tenném fel a kérdést: hogyan lehetséges, hogy egy doktori iskola vezetője nem ismeri sem a törvényt, sem a saját iskolája szabályzatát? Nemrég a Károli Egyetemet a MAB nevében látogató Pál József azt vetette az egyik ottani doktori iskola vezetőjének a szemére (mi több: határozatba foglaltatta), hogy nem készítette el saját kezűleg a doktori iskolája szabályzatát. Az illető nem volt jogász, és természetesen nem s.k. készítette, hanem jogásszal készíttette el, mert régen rossz volna, ha dilettáns bölcsészek írnák maguknak a jogszabályokat. Pál József és Balázs Mihály azonban nemhogy nem írnak, hanem még csak nem is olvasnak szabályzatokat, ami még hagyján, de a saját doktori iskolájuk szabályzatát sem olvasták soha.

Mit mond a törvény szó szerint?

„33/2007. (III. 7.) Kormányrendelet 10. §.

(2) A doktori értekezést a kérelem benyújtásával egy időben vagy a kérelem elfogadását követő két éven belül kell benyújtani. A doktori értekezés benyújtásakor a doktorjelölt írásban nyilatkozik arról, hogy értekezését korábban más intézményben nem nyújtotta beés azt nem utasították el.

(8) Két elutasító bírálat vagy sikertelen védés esetén új eljárás leghamarabb két év elteltével,ugyanazon doktori témában legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető.”

És mit mond a mi doktori szabályzatunk szó szerint?

„A doktori értekezés benyújtásakor a doktorjelölt írásban nyilatkozik arról, hogy értekezését korábban más intézményben nem nyújtotta be és azt nem utasították el.”

Ennyi! Nincs hozzátéve, hogy „sikertelen védés esetén új eljárás leghamarabb két év elteltével, ugyanazon doktori témában legfeljebb egy alkalommal kezdeményezhető”.

Egyáltalán nem kezdeményezhető. Vagyis a Szegedi Tudományegyetem doktori szabályzata, még a Kormányrendeletnél is szigorúbb: egy bukott jelölt két év múlva sem nyújthat be ugyanabban a témában doktori értekezést, meg semmikor. Ha ugyanazt a moslékot akarja foltozgatni, mint Mészáros, aki az elején szövegel valamit Lutherről, akit összetéveszt Kálvinnal (burkoltan benne van a szegedi bírálatban), majd minden indoklás nélkül átugrik Ravasz Lászlóra (ez is benne van, mégcsak nem is burkoltan), és odabiggyeszt a végére még két tucat képet, az ne jöjjön Szegedre. Az menjen valami kegyelemből akkreditált doktori iskolába, ahol ugyanolyan sajtpapírt osztogatnak, mint a Károlin, amivel a végén kitörölheti …. mert másra nem jó. SZEGEDNEK NINCS SZÜKSÉGE MÉSZÁROSRA.

Mészáros csak akkor jöhetett volna Szegedre, ha teljesen új dolgozatot ír. Ezt írta elő a MAB-határozat is 2009. október 2-án, hogy új dolgozattal és a régi témavezetőjével jelentkezzen új eljárásra, nem a bukott és foltozgatott régivel. Pláne nem Szegedre!

Megjegyzem, hogy még ezzel együtt sem a mi doktori szabályzatunk a legszigorúbb. Az ELTE még ennél is keményebb. Az ELTÉ-n bukott szamarak akkor sem védhetnek 3 éven belül, ha teljesen más szövegű dolgozatot nyújtanak be. Ennek nyilván az a logikus magyarázata, hogy 3 évnél kevesebb idő alatt nem lehet alapos munkát készíteni.

Kivéve Mészárost. Róla tudjuk, hogy gyorsan dolgozik. 2009. március 9-én azt kérvényezte – nem a doktori iskola vezetőjétől, hanem – a tanszéki ügyintézőtől, Kőfalusi Krisztától, hogy ugyan engedje már meg neki, hogy hagyja a fenébe Ravasz Lászlót, meg az 1930-as éveket, mert az már nem érdekli, hanem Luther meg Kálvin és a középkor. A március 26-i nyilvános védés előtt tizenhét nappal új fába akarja vágni a fejszéjét, azaz új témáról akar értekezni, új témavezetőkkel, pl. Hansági Ágnessel, aki se a középkorhoz, se az 1930-as évekhez nem ért, mert 19. százados, és a protestantizmushoz sem, mert a felszínen katolikus, a felszín alatt pedig istentelen istentagadó. Mészáros 2009. március 9. és 26. között megírta az új témáról az értekezését úgy, hogy az opponenseket még fel lehetett rá kérni, azok a bírálatukat is meg tudták írni, és a bíráló bizottság is alaposan tudta tanulmányozni a szöveget. És közben még egy “szakmai középfokú német nyelvvizsgát” is letett, természetesen maximális eredménnyel, a csak magyar szakos Hansági Ágnes elnöklete alatt, aki hirtelen egy német középfokú „szakmai” nyelvvizsgabizottsággá akkreditálta magát. (Egy megzsarolt kis németes tanársegéd is asszisztált a cirkuszhoz.)

A MAB tehát nem támasztott irreális követelményt Mészárossal szemben, amikor megadta neki az esélyt, hogy nyújtson be új dolgozatot olyan rövid idő alatt, amennyi alatt csak tud. A Szegedi Tudományegyetem sem akadályozta ebben, mert új dolgozatra nem jelöl ki időkorlátot. Az ELTÉ-n nem próbálkozhatott volna 3 éven át egy újjal sem, mert azok még Szegednél is szigorúbbak, de Szegeden megvolt az esélye, hogy új dolgozattal 20 hónappal az elutasítás után védjen. Mészáros azonban ugyanazzal a dolgozattal jelentkezett, az elutasítás után 4 hónapon belül Szegedre, ami példátlan a magyar felsőoktatás történetében. Ez az eljárás sem a törvénynek, sem a Szegedi Tudományegyetem belső doktori szabályzatának nem felel meg.

Végül annak bizonyítására, hogy Mészáros képesnek érzi magát egy doktori értekezés elkészítésére egy szempillantás alatt, idézzük fel még egyszer saját nyilatkozatát:

Mészáros tényleg fénysebességgel dolgozik, mert az aznap elkezdett értekezést még ugyanazon a napon bekötve le is adta, és kéri a védésre bocsátást:

Forrás: http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/01/15/evidence-for-forgery-6/

Posted in HungarianCalvinistUniversity, Szeged University | Tagged: Balázs Mihály, Hansági-Kulcsár-Szabó Ágnes, Klukovits Lajos, Mészáros Márton, Pál József

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen