Sonntag, 12. September 2010

Bericht 2. (Strómanválasztás a Károlin 2010.09.08)

Úgy tűnik, a legújabb dékánválasztás is a régi bevált recept szerint zajlik. A Zsinat felkéri az egyedüli pályázót, a zsinati tanácsos bekíséri az összértekezletre, és felszólítja a tagságot, hogy válasszák meg a Zsinat választottját. És miután a Zsinat az új dékánt kézi vezérléssel bemanőverezi a dékáni székbe, hangsúlyozza, hogy milyen fontos, hogy a dékánválasztás demokratikusan történjék. Húsz hónappal ezelőtt Szabó András is hasonlóképpen került hatalomra, bár őt nem kísérte be a Kari Tanácsra senki, pláne nem egy összoktatóira. Így Szabó annakidején kénytelen volt kettős szerepben fellépni: mint új dékánjelölt, és mint Bölcskei Gusztáv hangja. Szabó a Kari Tanács előtt kijelentette, hogy a Fenntartó őt akarja dékánnak, ne pályázzon senki más. Aztán egyedüli pályázóként megnyerte a választást. Milyen választás az, ahol csak egy jelölt van? És azt is a Zsinat jelölte ki. Mert Sepsi Enikő már a Károlira érkezésekor azonnal főtitkári kinevezést kapott, és persze nem összoktatói értekezleten választották azzá. Olyan ez, mint a pártállami választások: egy párt – egy jelölt. Hát kb. itt tart az egyetemi autonómia a Károlin.

Ehhez képest Sepsi egész sikerült beszédet tartott mintegy 70-80 főnyi hallgatóság előtt, legalábbis sikerültebbet, mint a tanácsos, vagy pláne Balla, aki nem átallotta még a MAB-ot is hazugnak nevezni, mert nem akkreditálták a mindössze 5 megfelelt törzstaggal rendelkező jogi doktori iskolát, és felfüggesztették az irodalomtudományból valójában egyetlen megfelelt törzstaggal sem rendelkező IDI-t (emlékeztetőül: Jákfalvi színházas, Fabiny teológiából habilitált, Kovács orosz szakos, ami nincs a Károlin, ráadásul a munkaszerződése érvénytelen; az összes többi nem felelt meg). Azt állította, a MAB “téved” és “rosszindulatú”, ugyanis nem a vezetése alatt álló intézmény a rossz, hanem csak a híre. (Feltehetően nem volt még módja elolvasni Szabó András nagydoktoriját ezen a blogon. Az nem rágalom: az maga az autentikus, döbbenetes valóság :D )

Sepsi beszéde és eddigi teljesítménye alapján igen alkalmas lenne egy emelt szintű titkárnői posztra. Tudósnak nem tudós, de józan paraszti ésszel rendelkezik, és legalább két lábbal áll a földön, ha nem mindjárt néggyel. Biztos sokkal jobb dékáni hivatalvezető lenne, mint a jelenlegi, a hírhedt Demes-Kőfalusi Krisztina (akit egyébként az átalakult honlapon lefokoztak, már csak egyszerűen adminisztrátorként tüntetik fel, „dékáni” jelző nélkül). Sőt, jobb kari igazgató, mint Gál László. És ha már itt tartunk, bár nem dékáni formátum, egyetemi oktatói tapasztalata csekély, csak fantom PhD-ja van, de még ezzel együtt is alkalmasabb Szabó Andrásnál a dékánságra. Ami persze nem jelent alkalmasságot – csak Szabó teljes alkalmatlanságához képest.

A jelenlevők többsége rábólintott a pályázatra, de ez éppúgy szólhatott a jelenlevő zsinati tanácsosnak, mint a jelenlevő elődnek, Szabó Andrásnak, akinek leváltását az oktatók és hallgatók tömege már régóta kívánta. Nem annyira pro, mint inkább proteszt szavazás zajlott, hiszen az idén felbukkant Sepsit itt kevesen ismerik.

Mi szól Sepsi mellett? A gyakorlatiasság, a jó szervezőkészség és a botrányoktól való érintetlenség. Mi szól ellene? Ha eltekintünk attól a teljesen lényegtelen körülménytől, hogy nem egyetemi ember és nincs tudományos munkássága, akkor az, hogy Kovács Barnabás stratégiai igazgató és a jelenlegi BTK-s dékánhelyettes asszony köreinek protezsáltja.

Vagyis a BTK csak félig szabadul fel a Duplaszabó diktatúra lidércnyomása alól. Szabó és felesége megbukott. De Hansági és Hermann Sepsi Enikő megválasztatásával hatalomátmentésre készül.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen