Sonntag, 12. September 2010

Bericht (Helyzetjelentés 2010. szeptember 7.)

Status report (Helyzetjelentés 2010. szeptember 7.)

Posted by jhnnsclvn on Szeptember 7, 2010

Szeptember 6-án a Károli Gáspár Református Egyetem megtartotta ünnepélyes tanévnyitóját a fasori református gyülekezet templomában. Az évnyitónak csak két szónoka volt: Kodácsy Tamás egyetemi lelkész és Balla Péter rektorhelyettes. Másfél éves uralma alatt ugyanis Balla Péter már mindenkit kiirtott maga körül: rektorhelyettesként magára maradt a Rektori Hivatalban.

A honlapra felkerült képek magukért beszélnek:

http://www.reformatus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=26162:megnyitotta-kapuit-a-reformatus-egyetem&catid=101:kozlemenyekhirek&Itemid=269&lang=hu

Az első nagytotál a templombelsőt mutatja – tátongóan üres padsorokkal. Fent a szószéken Kodácsy Tamás, a szószék melletti jobb- és baloldali díszpáholyokban csak egy-egy ülés foglalt. Balla Péter rektorhelyettes magányosan mered maga elé. (Korábban az egyetem 4 karát 1 rektor és három rektorhelyettes képviselte.)

A második képen a dékánok és a tanszékvezetők láthatók. A tekintetek többsége balra irányul, ám vannak kivételek. Az első sorban egymás mellett ülő ÁJK-s és BTK-s dékán mintha tükörképei lennének egymásnak. Mindketten magukba roskadva, maguk elé révedező pillantással merengenek azon, hogy valószínűleg utoljára viselik ezeket a méretükre szabott talárokat. Pedig örülhetnek, ha majd levethetik. Szabó András számára az utóbbi időben már minden taláros fellépés inkább vesszőfutás lehet, mint parádé. Az utóbbi időben a gondoktól még jobban felfúvódott és megkopaszodott. De a másod-harmadvonalbeliek sem látszanak boldogabbnak. A nevén töprengő dékánhelyettes asszony (vajon még Kulcsár-Szabó-e vagy már újra Hansági?) mintha citromba harapott volna, vénlányos igyekezettel próbál figyelmet erőltetni magára, de csak a névzavarában is tükröződő belső zűrzavar az, ami agyában tombol, legalábbis ez ül ki az arcára. És mint ahogy Balla Péter mellől eltűnt Koncz Judit bölcsészrektorhelyettes (egy évvel ezelőtt még a jogászrektorhelyettes is megvolt), Kettősnevű Ágnes mellől is eltűnt a társ – Bíró Mária dékánhelyettes asszony.

Egyetlen arc sem sugározza vissza a bizonyára felemelő ünnepség visszfényét.

Felemelő? Ugyan, kit képes felemelni Balla Péter közhelyektől és hamis optimizmustól duzzadó beszéde? Rólunk is megemlékezik, amikor a „méltatlan támadásokról” beszél, de továbbra sem mutat hajlamot az önkritikára, mert a méltatlan cselekedeteket, amelyek a kritikákat kiváltották, egyáltalán nem emlegeti. A harmadik képen kicsit közelebbről látjuk őt magát is – két lelkész kollégája társaságában – és az üres padsorokat egy másik kameraállásból. Az 1400 hallgatót azonban, aki Balla Péter szerint épp esküt tesz, nem látjuk.

És nem látjuk a jövő asszonyát, a „French Hostesst”, Sepsi Enikőt sem, aki nagy rendezvényszervezői, de 0 egyetemi és tudományos kutatói tapasztalattal épp készül átvenni Szabó Andrástól a BTK dékáni posztját. Ő nem tűnt el a színtérről, csak nem akar a nagy pllanat előtt korpa közé keveredni. Sepsi Enikő főtitkárként július közepén kiírt magának egy saját testére szabott pályázatot, amit most egyedüli pályázóként megpályázott. Sepsi Enikő, akinek PhD-értekezését senki sem látta, senki sem olvasta és nem is hozzáférhető, nemcsak idegen nyelven írott volta miatt, hanem egyébként sem, talán azért, mert nincs is, méltó folytatója a Pethő Sándor és Szabó András által megvetett hagyománynak: látszatérdemekkel igazi előnyöket élvezni, látszatteljesítménnyel igazi hatalmi pozíciót megkaparintani. A dékáni szék Szabó András ülepe után méltó ülep alá kerül tehát: Sepsi Enikő borítja azt majd be hátsófelével. Sok a hasonlóság az utód és az előd között: Sepsi is született nímand, mint Szabó; Sepsi sem eredeti gondolkodó, hanem reproduktív; Sepsi sem kreatív, hanem gyakorlatias; Sepsi sem tudós, hanem adminisztrátor; Sepsi éppúgy nem fogja emelni az intézmény tekintélyét, mint Szabó; Sepsi is egyedüli pályázó, mint Szabó volt, akit a fenntartó felülről ültet be, mint 22 hónappal ezelőtt Szabót – újból megsértve az egyetemi autonómiát. De van néhány nagy különbség Szabó és Sepsi között – Sepsi javára: Sepsi a tavalyi botrányokban érintetlen, és semmilyen aljas cselekedetéről nem tudunk. Kicsit törtető, kicsit erőszakos és nagyon befolyásolható. Ennyi azonban nem elég a dékánsághoz. A Fenntartónak sikerült egy újabb alkalmatlan jelöltet találnia. Hogy mennyire az, erről a BTK oktatói meggyőződhetnek holnap koradélután 1 órakor a BTK Reviczky utcai dísztermében. A rendezvény érdekessége, hogy Sepsi bemutatkozását eredetileg egy nappal későbbre, csütörtök délre tervezték, és arra még Szabó András küldte ki a meghívót. Ezt azonban Balla Péter visszavonatta, hogy egy korábbi időpontban személyesen felügyelje a programot.

Úgy látszik, Szabó főszereplése annyira kínossá vált, hogy le kellett őt cserélni csak az egy fokkal kevésbé botrányos Balla Péterre. Ez a kulisszaváltozás azonban semmit sem javít a püspöki jelölt alkalmatlanságán.

Felkészülni a holnapi dékánjelölti bemutatkozásra az alábbi irodalom alapján lehet:

http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/07/31/who-is-running-for-dean-2-the-manager-mediator-marketeer-dekanjeloltek-2-a-menedzser-mediator-marketinges/

http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/08/07/who-is-running-for-dean-2-the-for-legged-mermaid-dekanjeloltek-2-a-negylabu-sello/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen